Κυριακή, Απριλίου 02, 2006

Μια αχτίδα ελπίδας!

Την περασμένη εβδομάδα, είχαμε δύο σημαντικές ειδήσεις στον χώρο της λαχανοκομίας στην Ελλάδα:
  • Ανακοινώθηκε η συνεργασία του Συνεταιρισμού του Αμύνταιου (Φλώρινα) με την Tasty. Η Tasty θα προμηθεύεται τις πατάτες για τα τσιπς της από τον συνεταιρισμό αντί να τις εισάγει από την Αίγυπτο. Η προοπτική είναι να χρησιμοποιεί ελληνικές πατάτες και για τον εργοστάσιό της στην Ρουμανία!
  • Ανακοινώθηκε ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης θα κάνει διαφημιστική εκστρατεία για τη διατροφή των Ελλήνων με σύνθημα: "Βάλε χρώματα στη διατροφή σου" για να προαγάγει την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών από τους Έλληνες με σκοπό τη βελτίωση της υγείας τους.
Είναι δύο ανακοινώσεις που, επιτέλους, ρίχνουν μια ακτίδα φωτός στον πολύπαθο χώρο μας!
Η συμφωνία με την Tasty είναι τεράστιας σημασίας διότι δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε: Από τη στιγμή που οι παραγωγοί δεν έχουμε αρκετά κεφάλαια, αλλά και ούτε την κουλτούρα ή διάθεση να συνεργασθούμε μαζί για να δώσουμε αξία στα προϊόντα μας και να πάψουμε απλώς να παράγουμε χύμα προϊόντα, πρέπει να συνεργασθούμε με τα μεγάλα ιδιωτικά κεφάλαια γι αυτό το σκοπό.
Η Tasty (άρα η Pepsico, η εταιρεία που φτιάχνει την Pepsi και που έχει αγοράσει την Tasty) κάνει μια πολύ μεγάλη υπηρεσία στους Έλληνες παραγωγούς! Τους δίνει δουλειά. Μεταφέρει τεχνογνωσία. Τους δίνει προοπτική. Είναι στα χέρια των παραγωγών του Αμύνταιου να αξιοποιήσουν την συμφωνία, χωρίς ελληνικές κουτοπονηριές, προς όφελός τους.
Αλλά, μη νομίζετε ότι αυτή είναι μια συμφωνία που αφορά μόνο μία περιοχή και ένα είδος μόνο. Οι επιπτώσεις της μακροπρόθεσμα θα είναι θετικές σε όλη την Ελλάδα και σε όλα τα κηπευτικά. Θα το συζητήσουμε άλλη φορά.
Προς το παρόν, χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Tasty και στη Pepsi(co). Μπράβο και στον συνεταιρισμό του Αμύνταιου! Η Βόρεια Ελλάδα στην πρωτοπορεία!
___________________________________________________________________
Στο άλλο θέμα τώρα: Επιτέλους, ένα Υπουργείο αντιλήφθηκε το πώς πρέπει να ενεργούν τα υπουργεία στην Ευρώπη. Με ένα σμπάρο δύο τριγόνια: Με τη διαφημιστική εκστρατεία, θα στηρίξει την παραγωγή των οπωροκηπευτικών στην Ελλάδα, αλλά και θα προαγάγει την υγεία των Ελλήνων, εξοικονομώντας τεράστια ποσά από το σύστημα υγείας τα επόμενα χρόνια!
Στην Ελλάδα, εγκαταλείψαμε την υγιεινή Μεσογειακή διατροφή μας, την πλούσια σε οπωροκηπευτικά, για να τρώμε τεράστιες ποσότητες κρέατος. Αυτό έχει οδηγήσει σε αύξηση τόσο των καρδιακών παθήσεων όσο και των καρκίνων και του διαβήτη...
Τα φρούτα βοηθούν τόσο την υγεία. Τα λαχανικά μας προστατεύουν άριστα από τις αρρώστειες. Π.χ. τα μπρόκολα είναι γνωστά για τις άριστες αντικαρκινικές ιδιότητές τους.
Επιτέλους, κάποιοι στο Υπουργείο κατάλαβαν ότι μπορούν να βοηθήσουν πολύ και το δημόσιο σύτημα ασφαλίσεων και υγείας, αλλά και τους Έλληνες παραγωγούς, άρα και την Ελληνική οικονομία! ...Αρκεί να έχει συνέχεια και να μη μπλέξει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και των συναρμοδιοτήτων των διαφόρων υπουργείων.
Ευχαριστούμε κ. Σιούφα!
(Βεβαίως, θα είμασταν πιο ευχαριστημένοι αν αυτή την πρωτοβουλία αναλάμβανε το Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων....)

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεσμοί προς εδώ:

Δημιουργία Συνδέσμου

<< Home