Τρίτη, Μαρτίου 14, 2006

Επιλέγοντας Υπαίθριες Τομάτες

Η επιλογή της ποικιλίας υπαίθριας τομάτας είναι πολύ σημαντική για την τελική απόδοση της καλλιέργειάς μας. Η εμπειρία μας είναι ο πιο αξιόπιστος οδηγός.

Δυστυχώς, γίνονται πάρα πολλά λάθη με δυσάρεστα αποτελέσματα. Τα συνηθέστερα λάθη είναι:


  • Επιλέγουμε υβρίδια που είναι της μόδας, υβρίδια που ακούσαμε στο καφενείο ή στη λαϊκή.
  • Επιλέγουμε υβρίδια που έχουν αποδώσει καλά σε άλλες περιοχές, π.χ. στην Κρήτη, ενώ εμείς είμαστε στον Μαραθώνα.
  • Αλλάζουμε φέτος ξαφνικά τελείως το υβρίδιο επειδή πέρσι είχαμε απογοητευτεί.


Η ποικιλία ή το υβρίδιο που θα καλλιεργήσουμε είναι το "μηχάνημα" με το οποίο φτιάχνουμε την παραγωγή μας. Όπως ένα εργοστάσιο δεν αλλάζει κάθε χρόνο τα μηχανήματά του, έτσι κι εμείς δεν επιτρέπεται να αλλάζουμε ποικιλία κάθε χρόνο.

Το υβρίδιο που καλλιεργήσαμε τα προηγούμενα χρόνια το γνωρίζουμε! Ακόμα και αν έχουμε αποφασίσει να το αλλάξουμε, δεν το κάνουμε απότομα.

Κάθε χρονιά θα βάζουμε τουλάχιστον 80% το ή τα υβρίδια που είχαμε την προηγούμενη χρονιά, ενώ κρατάμε 20% της έκτασής μας για να δοκιμάσουμε νέα υβρίδια. Έτσι, δεν ρισκάρουμε να χάσουμε μια καλλιέργεια και επιπλέον έχουμε και μέτρο σύγκρισης για να μπορούμε να δούμε αν το καινούργιο υβρίδιο είναι πράγματι καλύτερο.

Αν δεν είχαμε καλλιεργήσει τομάτα, τότε θα πρέπει να διαλέξουμε κάποιο υβρίδιο από αυτά που καλλιεργούνται στην περιοχή μας. Πάντα, όμως, θα κρατήσουμε ένα μικρό μέρος του χωραφιού για να δοκιμάσουμε κάποια νέα υβρίδια.

[Θα σημειώσω εδώ ότι τα υβρίδια που βάζουμε για δοκιμή, ΔΕΝ τα φυτεύουμε σε μιαν άκρη του χωραφιού, όπου μπορεί να χαλάσουν ή να αρρωστήσουν πρώτα, αλλά στη μέση της καλλιέργειας]

Στην αγορά υπάρχουν πολλά υβρίδια για να καλύπτουν διάφορες ανάγκες. Θα μπορούσαμε να τα κατατάξουμε στις ακόλουθες 3 κατηγορίες:

  1. Υπερπρώιμα μικρού βιολογικού κύκλου: Είναι τομάτες που φέρνουν την παραγωγή πολύ γρήγορα και συγκεντρωμένη όλη μαζί. Είναι κατάλληλα όταν θέλουμε να κόψουμε γρήγορα και μετά να ελευθερώσουμε το χωράφι για την επόμενη καλλιέργεια. Φυτεύονται γύρω στα τέλη Μαρτίου και τέλος Ιουνίου - αρχές Ιουλίου. Παράδειγμα: Spitfire, Bongo
  2. Μεσοπρώιμα: Τομάτες πρώιμες συνήθως με μέτριο φύλλωμα. Γι αυτό αποφεύγουμε να τις φυτεύουμε από αρχές Μαΐου μέχρι μέσα Ιουνίου. Δεν συμπεριφέρονται τόσο καλά στις μεγάλες ζέστες, εκτός και αν έχουν προλάβει να αναπτύξουν αρκετό φύλλωμα. Παράδειγμα: Mountain Spring, Mountain Fresh
  3. Όψιμα: Τομάτες μεγαλύτερου βιολογικού κύκλου, τυπικά με πλούσιο φύλλωμα. Φυτεύονται από πρώιμα έως τέλη Ιουνίου. Αποφεύγουμε να τις φυτεύουμε τον Ιούλιο, διότι δεν θα προλάβουν να δώσουν αρκετή παραγωγή. Παράδειγμα: Dual Large, Galli.
Posted by Picasa