Παρασκευή, Μαρτίου 17, 2006

Επιλέγοντας Τομάτες (2)

Η επιλογή ποικιλίας τομάτας είναι τόσο σημαντική για τον παραγωγό, που πρέπει εδώ να αφιερώσω άλλο ένα σχόλιο.
Τα τελευταία χρόνια, οι παραγωγοί έχουν αρχίσει και καλλιεργούν τα ίδια υβρίδια με την υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτά έχουν καλά χαρακτηριστικά για τον παραγωγό: ανθεκτικότητα στις ασθένειες και άφθονη ομοιόμορφη παραγωγή. Δεν έχουν, όμως, ένα χαρακτηριστικό που είχαν τα παλαιότερα υβρίδια: γεύση και άρωμα.
Καθώς, λοιπόν, πλέον οι παραγόμενες τομάτες είναι οι ίδιες 'πλαστικές' με την υπόλοιπη Ευρώπη, γιατί να απορούν οι παραγωγοί για τον μεγάλο ανταγωνισμό με τις εισαγόμενες τομάτες;
Παλιότερα, γιατί δεν είχαμε ανταγωνισμό; Στην Ε.Ε. είμαστε από το 1981 και οι φραγμοί στις εισαγωγές έχουν σταματήσει από παλιότερα. Γιατί την δεκαετία του 80 π.χ. δεν είχαμε πρόβλημα από τις εισαγωγές τομάτας από το Βέλγιο, την Ολλανδία ή την Ισπανία;
Γινόντουσαν τότε μερικές ευκαιριακές εισαγωγές, αλλά ο κόσμος, οι καταναλωτές τις απέρριπταν. Δεν μπορούσαν να τις φάνε.
Τώρα, όμως, τους κάναμε να συνηθίσουν αυτή την πλαστική γεύση. Οι νεότεροι θα θεωρούν ότι αυτή είναι η γεύση της τομάτας. Λοιπόν, γιατί να μην αγοράσουν τις εισαγόμενες με την φινετσάτη συσκευασία τους και να αγοράσουν τις χύμα ελληνικές;
Πρέπει να ξαναγυρίσουμε στα παλαιότερα υβρίδια και ας έχουν λιγότερη παραγωγή ή να αρωσταίνουν πιο εύκολα. Τουλάχιστον, σε αυτή την περίπτωση, ό,τι παράγουμε μπορούμε να το πουλήσουμε, αρκεί να πεισθούν οι καταναλωτές για την γεύση και το άρωμα.
Να προτείνω μερικά υβρίδια;
Από τομάτες θερμοκηπίου: Alma, Boa, Ναυσικά, Optima.
Από υπαίθριες τομάτες: Dual Large, Gali και φυσικά Ace55 που είναι ίσως η πιο νόστιμη τομάτα, αλλά δεν την καλλιεργούν επειδή μαλακώνει εύκολα ο καρπός της.